Lay Hong
Berhad (LHB)
adalah sebuah
syarikat
tersenarai
awam yang
terlibat
didalam bisnes
pemeliharaan
dan
pemprosesan
ayam dan
produk telur
sebagai
perniagaan
utama. LHB
menghasilkan
daging ayam
dan produk
berkualiti
tinggi melalui
pelaksanaan
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
(HTAMS)
berserta
sistem jaminan
keselamatan
kualiti dan
makanan yang
lain. Lay Hong
Food
Corporation
Sdn. Bhd.
(LHFC) dan Lay
Hong Liquid
Egg Sdn. Bhd
(LHLE) adalah
dua anak
syarikat Lay
Hong Berhad
yang
melibatkan
pemprosesan
daging ayam
dan telur.
Semua produk
kami disahkan
halal oleh
Jabatan
Kemajuan Islam
Malaysia
(JAKIM).
Dalam usaha
untuk
memastikan
integriti
produk halal
kami, LHB
telah terlibat
dalam
membangunkan
sistem
pengurusan
dengan
objektif untuk
mengurangkan
risiko produk
yang tidak
halal atau
ketidakpatuhan
kepada
keperluan
JAKIM untuk
pensijilan
produk halal.
LHFC dan LHLE
masing-masing
telah
menerapkan
Sistem Jaminan
Halal (HAS)
sejak tahun
2009 dan 2015.
Pada masa itu,
sebuah manual
telah
disediakan
berdasarkan
kepada garis
panduan yang
dikeluarkan
oleh Majelis
Ulama
Indonesia
(MUI) dan pada
tahun 2013
manual itu
disemak semula
untuk memenuhi
garis panduan
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
oleh JAKIM.
Walau
bagaimanapun,
syarikat
memutuskan
untuk menaik
taraf Sistem
Jaminan Halal
(HAS) ke
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
(HTAMS) di
mana
keselamatan
dan kualiti
makanan
dimasukkan di
bawah konsep
Halalan
Toyyiban.
Berikutan
dengan
perubahan
dalam Sistem
Pengurusan
Halal Malaysia
(MHMS) 2020
dan Manual
Prosedur
Pensijilan
Halal Malaysia
(Domestik)
versi 2020,
pada tahun
2023 dokumen
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
(HTAMS)
kemudiannya
disemak untuk
kali keempat
bagi mematuhi
keperluan
piawaian.
Namun begitu,
unsur-unsur
konsep
toyyiban tetap
dikekalkan.
HTAMS
menjanjikan
ketelusan dan
konsistensi
dalam
melaksanakan
panduan halal.
Semua aktiviti
secara terus
menerus
dipantau,
direkodkan dan
diaudit secara
berkala oleh
auditor
dalaman dan
luaran. Sebuah
jawatankuasa
telah
ditubuhkan
untuk memantau
keberkesanan
pelaksanaan
sistem ini.
Polisi
Halal LHB
Lay Hong
Berhad komited
untuk
menghasilkan
daging ayam,
produk ayam,
perusahaaan
telur cair,
dan produk
telur rebus
yang Halal
untuk memenuhi
semua garis
panduan Halal
yang
dikeluarkan
oleh pihak
berkuasa
Malaysia. Kami
juga komited
untuk
menghasilkan
produk
bernutrisi dan
berkhasiat
yang sihat dan
selamat untuk
dimakan dan
berkualiti
tinggi.
Objektif
HTAMS
Objektif
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban Lay
Hong Berhad
adalah seperti
berikut:
Memastikan
pematuhan
kepada garis
panduan halal
yang
dikeluarkan
oleh Jabatan
Kemajuan Islam
Malaysia
(JAKIM) dan
garis panduan
Halal lain
seperti MS
1500: 2019
(Semakan
Ketiga) dan
Peraturan
Berkaitan
Makanan.
Memastikan
integriti
pemprosesan
Halal secara
berterusan dan
konsisten
dipantau
terhadap
pematuhan
Syariah
(Undang-Undang
Islam).
Memastikan
pematuhan
kepada Sistem
Pengurusan
Halal Malaysia
2020 Dan
Manual
Prosedur
Pensijilan
Halal Malaysia
(Domestik)
2020 yang
dikeluarkan
oleh Jabatan
Kemajuan Islam
Malaysia
(JAKIM).
Memastikan
semua produk
yang
dihasilkan di
LHFC dan LHLE
selamat,
berkualiti
tinggi dan
mempunyai
nilai
pemakanan yang
memberi
manfaat kepada
pengguna.
Memastikan
pematuhan
kepada
kehendak
pelanggan dan
antarabangsa
untuk tujuan
eksport.
Kunci
Utama/Ciri-Ciri
Utama Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
Organisasi
Pengurusan
Halal dari Lay
Hong Berhad
LHB telah
menubuhkan
Jawatankuasa
Kerja Halal
(HWC) seperti
yang
ditunjukkan
dalam Lampiran
1
yang
bertanggungjawab
untuk
membangun,
memantau dan
mengawal
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban untuk
memastikan
keberkesanannya.
Jawatankuasa
ini juga
mengawasi
pelaksanaan
harian Polisi
Halal dan
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban.
Pelantikan
ahli
jawatankuasa
adalah
berdasar
kepada jawatan
dalam syarikat
dan
pengetahuan
mengenai
makanan halal
dan terdiri
dari Muslim
dan bukan
Muslim. Semua
ahli
jawatankuasa
telah
mengikuti
latihan
kompetensi
yang
dikendalikan
oleh Penyedia
Latihan Halal
berdaftar yang
diluluskan
oleh Lembaga
Profesional
Halal, JAKIM.
Pentadbiran
Halal
Perlantikan
Eksekutif
Halal Dan
Penyelia
LHB telah
melantik
Pegawai
Eksekutif
Halal iaitu
seorang Muslim
yang mempunyai
kelayakan dan
mahir dalam
Syariah, yang
disokong oleh
beberapa
penyelia untuk
mengawasi
pelaksanaan
proses dan
prosedur
harian di
peringkat loji
pemprosesan.
Penyembelih
ayam dilantik
di kalangan
Muslim
tempatan
berdasarkan
pengalaman,
pengetahuan
dan kemahiran
dan mempunyai
kad tauliah
penyembelih
yang sah yang
dikeluarkan
oleh Pihak
Berkuasa Agama
Negeri
(Jabatan Agama
Islam
Selangor,
JAIS) dan
Jabatan Agama
Islam Negeri
Johor (JAINJ).
Sumber
Bahan Mentah
dan Bahan
Ramuan
Ayam hidup dan
telur
diperoleh dari
ladang-ladang
milik Lay Hong
Berhad atau
anak
syarikatnya
dan kadangkala
dari ladang
lain yang
mempunyai
sijil myGAP
atau Lesen
Penternakan
Unggas yang
disahkan oleh
Jabatan
Perkhidmatan
Veterinar
Malaysia.
Sebahagian
besar daging
ayam
diperolehi
dari pusat
penyembelihan
milik
syarikat. Jika
menggunakan
daging ayam
lain, daging
ayam tersebut
mestilah
diperolehi
dari pusat
penyembelihan
yang
diluluskan
oleh Kerajaan
Malaysia.
Bahan ramuan
lain yang
digunakan
dalam
pengeluaran
kami
diperolehi
dari loji
pemprosesan
yang
diluluskan
oleh JAKIM
dimana telah
mendapat
pengesahan
dari Eksekutif
Halal sebelum
pembelian.
Penyimpanan,
Penghantaran,
Pembungkusan
Dan Pelabelan
Semua bilik
penyimpanan
yang terdapat
di loji
pemprosesan
dikhususkan
untuk
menyimpan
produk Halal
sahaja. Lori
khas digunakan
untuk
menghantar
produk halal.
Sebelum produk
dimuat ke
dalam lori,
lori
penghantaran
hendaklah
diperiksa dan
didapati
bersih,
diselenggara
baik dan bebas
daripada
produk tidak
halal. Semua
bahan
pembungkusan
perlu mematuhi
kehendak Halal
dan diperbuat
daripada bahan
yang tidak
toksik dan
tidak
berbahaya.
Logo halal dan
maklumat yang
diwajibkan
oleh
undang-undang
dipaparkan di
semua
pembungkusan.
Sumber
Penapis Air
Bahan penapis
air yang
digunakan
untuk
pengeluaran di
kilang
pemprosesan
mestilah bukan
berasaskan
haiwan. Bahan
berasaskan
haiwan seperti
tulang atau
lemak tidak
dibenarkan.
Program
Latihan
Latihan
kesedaran
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban untuk
semua
kakitangan LHB
dari peringkat
pengurusan
hingga
pemprosesan
dijalankan
secara
dalaman.
Latihan
Kesedaran
adalah
bertujuan
untuk
memastikan
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
diterima dan
dilaksanakan
dengan
jayanya.
Sebagai
tambahan
kepada latihan
kesedaran,
pelan latihan
tahunan direka
untuk
meningkatkan
pengetahuan
dan kemahiran
semua
kakitangan
yang terlibat
dalam aktiviti
pengeluaran
dan
pemprosesan.
Jawatankuasa
Kerja Halal
(HWC)
hendaklah
diberikan
Latihan
Kompetensi
Halal
sekurang-kurangnya
tiga (3) tahun
sekali.
Latihan
Kompetensi
Halal
hendaklah
dilaksanakan
oleh Penyedia
Latihan Halal
(PLH) yang
berdaftar di
bawah Halal
Professional
Board (HPB),
JAKIM.
Pengenalpastian
Langkah-langkah
Kawalan, Titik
Kawalan
Kritikal dan
Titik Kawalan
Utama Halal
Toyyiban
Titik Kawalan
Utama (MCP)
adalah lokasi
atau proses
dalam aliran
proses di mana
langkahlangkah
boleh
digunakan
untuk membasmi
kegagalan
dalam mematuhi
kehendak
Syariah,
keselamatan
makanan dan
kualiti
produk. Titik
Kritikal Halal
(HCP) boleh
ditakrifkan
sebagai lokasi
atau proses
dalam aliran
proses di mana
langkah-langkah
boleh
digunakan
untuk membasmi
kegagalan
dalam mematuhi
kehendak
Syariah. HCP
dikenal pasti
berdasarkan
kehendak
Syariah dan
kajian
validasi yang
dilakukan
selaras dengan
Halal.
Pengenalpastian
MCP dan HCP
adalah proses
utama dalam
pembangunan
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
(HTAMS).
Langkah-langkah
kawalan
disediakan
untuk
mengurangkan
kemungkinan
ketidakpatuhan
terhadap
Keperluan
Halal
Toyyiban.
Ringkasan
Kawalan Risiko
Halal
Ringkasan
Kawalan Risiko
Halal adalah
satu ringkasan
yang dimuat
dalam satu
halaman di
mana semua
aktiviti yang
perlu
dilakukan
dicatit untuk
memastikan
pelaksanaan
yang berkesan
seperti yang
ditunjukkan
dalamLampiran
2.
Pelan ini
berfungsi
sebagai
rujukan cepat
untuk
pelaksanaan.
Pengesahan
Dan Validasi
Pengesahan
program
dilakukan
untuk
menunjukkan
yang semua
aktiviti dalam
Ringkasan
Pelan Kawalan
Utama Halal
Toyyiban
dilaksanakan
secara
menyeluruh
dengan betul
dan berkesan
mengikut
pematuhan
kepada
Keperluan
Standard Halal
dan
Undang-Undang
Syariah.
Pengesahan
HTAMS
terbahagi
kepada 2
kategori:
Pengesahan
terhadap
Aktiviti
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
(HTAMS) untuk
memastikan
semua aktiviti
dijalankan
dengan betul
Pengesahan
terhadap
Sistem
Pengurusan
Jaminan Halal
Toyyiban
(HTAMS) adalah
untuk
memastikan
pelaksanaan
sistem itu
sesuai dengan
Ringkasan
Kawalan Risiko
Halal.
Validasi
adalah satu
proses untuk
membangun
ciri-ciri
kritikal di
MCP yang boleh
digunakan
sebagai
petunjuk
bahawa
langkah-langkah
yang diambil
pada MCP
berkesan untuk
mengelakkan
kegagalan
dalam mematuhi
kehendak
Syariah.
Proses
validasi
dijalankan
pada semua
MCP.
Eksperimen
yang
dijalankan
oleh syarikat
adalah
mengikut
kaedah dan
prosedur
setelah
berbincang dan
mendapat
kelulusan dari
Jawatankuasa
Kerja Halal
(HWC).
Validasi
semula akan
dijalankan
apabila:
Perubahan
besar berlaku
yang
memberikan
kesan kepada
sistem HTAMS
atau apabila
terdapat
kajian baru.
Kaedah
pelaksanaan
eksperimen
baru yang
boleh
meningkatkan
proses
validasi
Garis
panduan dan
Fatwa baru
yang
dikeluarkan
oleh pihak
berkuasa halal
Malaysia
Perubahan
dalam aliran
proses atau
penghasilan
produk baru
Pengauditan
Audit
Dalaman
Fungsi audit
dalaman
diwujudkan
untuk
memastikan
semua aktiviti
yang dirancang
dibawah HTAMS
telah
dilaksanakan
untuk
mengelakkan
ketidakpatuhan
terhadap
Syariah. Audit
dalaman halal
dijalankan
sekurang-kurangnya
sekali
setahun. Juru
audit dalaman
dilantik dan
dilatih dengan
teknik
mengaudit,
prosedur dan
sistem HTAMS.
Laporan audit
dalaman
dibincang oleh
Jawatankuasa
Kerja Halal
(HWC).
Audit
Luaran
Kami tertakluk
kepada
pengawasan dan
audit berkala
oleh pihak
berkuasa
pensijilan
halal Malaysia
daripada JAIS,
JAIJ atau
JAKIM.
Kekerapan
audit
tertakluk
kepada
pemantauan dan
audit. Di
samping itu,
pelanggan
utama juga
akan mengaudit
loji
pemprosesan
kami.
Sistem
Daya Jejak
Satu mekanisme
diwujudkan
untuk mengesan
produk yang
tidak mematuhi
standard
dimana
tindakan yang
segera boleh
diambil untuk
mengenal pasti
dan menarik
balik semua
produk yang
disyaki.
Manual
HTAMS
Sebuah manual
dibuat dan
diedarkan
kepada semua
bahagian yang
berkaitan dan
boleh
bertindak
sebagai garis
panduan bagi
pembuat dasar
dan pelaksana.
Manual ini
adalah dokumen
rasmi LHB dan
semua dokumen
adalah
terkawal.
Sebarang
perubahan yang
dibuat kepada
manual
hendaklah
melalui
pelbagai
proses dan
kelulusan
akhir dibuat
oleh pihak
pengurusan
atasan.
Senarai
kandungan
manual
dilampirkan
dalam Lampiran
3.
Hubungi
kami jika ada
pertanyaan:
Nama: Siti
Mastura binti
Mohd Tahyar
(Eksekutif
Halal – LHFC)
Tel: 016-218
8806
Email:
lhfc-qa1@layhong.com.my
y